Kyynärhermopinne / Kyynärkanavaoireyhtymä

Kyynärhermopinne eli kyynärkanavaoireyhtymä johtuu kyynärhermon joutumisesta puristuksiin kyynärpään takaosassa tai ranteessa. Hermoon kohdistuva paine voi johtua myös kyynärhermoa rasittavasta työasennosta, arpikudoksesta tai nivelreumasta. Kyynärhermoon kohdistuu painetta esimerkiksi silloin, kun kyynärpää lepää kovaa alustaa vasten.

Kyynärhermopinne

Mikä on kyynärhermopinne?

Kyynärhermo ulottuu hartiasta käteen, mutta hermopinne sijaitsee yleensä kyynärpäässä tai ranteessa. Hermot venyvät jonkin verran vahingoittumatta, mutta ne eivät kestä painetta tai iskuja. Kyynärhermo kulkee kyynärpään kohdalla kyynärkanavassa, jolloin se on herkkä iskuille ja osumille. Oletkin ehkä kokenut äkillistä säteilevää kipua tai pikkusormen puutumista lyödessäsi kyynärpään jotakin kovaa vasten. Kyynärhermopinne oireilee nimettömän ja pikkusormen puutumisena sekä kyynärvarren ja kyynärpään kipuina.

Kyynärhermopinne – miten se syntyy?

Kyynärhermopinne johtuu kyynärhermon joutumisesta puristuksiin kyynärpäässä tai ranteessa. Yksipuolisten käsiliikkeiden aiheuttama rasitus sekä voimakkaat ja hankalat työskentelyliikkeet useiden vuosien ajan voivat aiheuttaa kyynärhermopinteen. Vaivalle voivat altistua erityisesti tenniksenpelaajat sekä naulapyssyä käyttävät puusepät, joille vaiva voi kehittyä naulapyssyn iskuista käden hermoon. Riskiryhmään kuuluvat myös työssään näppäimistöä ja hiirtä käyttävät työntekijät. Kyynärhermopinne diagnosoidaan yleensä tyypillisten oireiden sekä hermoston tutkimusten perusteella.

Kyynärhermopinne – miten sitä voidaan hoitaa?

Kyynärhermopinne on hoidettavissa lastoittamalla käsi ja välttämällä toimintaa tai liikkeitä, jotka alun perin laukaisivat kivut. Mikäli vaivan syynä on hiirenkäyttö, kannattaa harkita tavallisen hiiren vaihtamista ergonomisempaan versioon, esimerkiksi RollerMouseen. Myös käyttämääsi näppäimistöä voi olla hyvä tarkastella lähemmin. Näppäimistön kallistuskulma voi vaikuttaa merkittävästi ranteen ja sormien rasittumiseen. Joissain tapauksissa ratkaisuna voi olla leikkaushoito. Myös venyttely voi lievittää kipuja ja vaivoja.

Kyynärhermopinne - hyvä ergonomia

Onko kyynärhermopinne ehkäistävissä?

Kyynärhermopinne on ehkäistävissä ottamalla huomioon riskitekijät. Jos työskentelet tietokoneen ääressä pitkiä aikoja, kannattaa miettiä, miten tietokonetyöskentely onnistuisi mahdollisimman vähäisellä rasituksella ja paineella.

Katso vinkkimme parempaan työasentoon täältä

Huomaa: Keskustele työnantajan tai työsuojeluvaltuutetun kanssa, mikäli hiirikäsi ja rasitusvammat johtuvat työstäsi. Jos työsi pitää sisällään runsaasti tietokonetyöskentelyä, kannattaa mahdollisuuksien mukaan muuttaa työtehtäviä tai vaihtaa tavallinen hiiri ergonomiseen versioon oireiden helpottamiseksi. Mikäli oireet jatkuvat, suosittelemme kääntymään lääkärin puoleen.

Kokeile maksutta 14 päivää

Kokeile Rollermousea joka ehkäisee ja vähentää kiputiloja niskassa, hartioissa ja käsissä. 
Valitse jokin seuraavista RollerMouse Red, RollerMouse Free3 tai RollerMouse Pro3.