Napsusormi / Triggerfinger

Napsusormi on vaiva, jossa sormi lukkiutuu koukistuneeseen asentoon ja suoristuu vain vaivoin. Sormi jää yleensä koukkuun kuin liipaisimella, ja napsusormen toinen nimitys onkin triggerfinger.

napsusormi

Mikä napsusormi on?

Napsusormi on melko yleinen vaiva, joka voi johtua monestakin eri syystä. Yhteistä niille on, että ne kuormittavat käsien ja sormien jänteitä ja lihaksia. Nuorilla aikuisilla vaiva on harvinainen. Vaivan aiheuttajaa ei tiedetä aivan tarkkaan. Napsusormi voi johtua jänteeseen kohdistuvasta rasituksesta tai paineesta, joka aiheuttaa jänteen paikallista kohoamista. Paine jännetupessa estää jänteen liikkumisen, jolloin sormi lukkiutuu.

napsusormi

Napsusormi – miten sitä voidaan hoitaa?

Napsusormi on hoidettavissa lääkärin antamalla kortikosteroidi-injektiolla, joka voi lievittää kudoksen ärsytystä. Käsittely voi olla tarpeen toistaa muutaman viikon tai kuukauden välein. Muita hoitotapoja ovat sormen lastoittaminen ja tulehduskipulääke. Myös fysio- tai toimintaterapia voi auttaa vaivoihin.

napsusormi

Miten lievittää napsusormen kipuja?

Napsusormi ja siihen liittyvät kivut ja vaivat voivat lievittyä vähentämällä sormeen kohdistuvaa rasitusta. Jos uskot vaivasi johtuvan hiirityöskentelystä, kannattaa muuttaa työskentelytapoja. Jos mahdollista, voit vaihtaa nykyisen hiiresi ergonomisempaan versioon, joka vähentää käsien ja sormien rasitusta esimerkiksi työllistämällä molempia käsiä tai vähentämällä napsautuskertoja.

Lue lisää siitä, miten ergonominen hiiri voi auttaa sinua vähentämään tai ehkäisemään rasitusvammoja

Huomaa: Keskustele työnantajan tai työsuojeluvaltuutetun kanssa, mikäli hiirikäsi ja rasitusvammat johtuvat työstäsi. Jos työsi pitää sisällään runsaasti tietokonetyöskentelyä, kannattaa mahdollisuuksien mukaan muuttaa työtehtäviä tai vaihtaa tavallinen hiiri ergonomiseen versioon oireiden helpottamiseksi. Mikäli oireet jatkuvat, suosittelemme kääntymään lääkärin puoleen.

Kokeile maksutta 14 päivää

Kokeile Rollermousea joka ehkäisee ja vähentää kiputiloja niskassa, hartioissa ja käsissä. 
Valitse jokin seuraavista RollerMouse Red, RollerMouse Free3 tai RollerMouse Pro3.