Rannekanavaoireyhtymä

Mikä on rannekanavaoireyhtymä?

Suomessa rannekanavaoireyhtymän esiintyvyys on miehillä 2,1 % ja naisilla 5,3 % väestöstä. Leikkauksia tehdään Suomessa vuosittain noin 5000 ääreishermopinteiden korjaamiseksi, joten kyseessä on varsin yleinen vaiva. Vaiva on naisilla yleisempi kuin miehillä, sillä naiset altistuvat rannekanavaoireyhtymälle etenkin hormonaalisten vaihteluiden vuoksi, jotka lisäävät nesteen määrää kehossa. Tämä koskee erityisesti raskauksia. Lisäksi kyseessä on sairaus, jolle ihmiset ovat alttiimpia iän myötä.

Tässä artikkelissa paneudumme rannekanavaoireyhtymän oireisiin, hoitoon sekä ehkäisyyn.

Rannekanavaoireyhtymän oireet

– Kipu ranteessa tai kipua ja pistelyä sormissa – useimmiten keskisormessa ja etusormessa
– Tuntemuksen heikkeneminen eri sormissa, pääasiassa peukalossa, etusormessa, keskisormessa ja nimettömässä
– Käden voimattomuus, joka esiintyy etenkin peukalon puristusotteessa
– Oireet pahenevat yöllä käsivarren ollessa paikallaan ja ne helpottuvat ravistelemalla kättä
– Käsien hienomotoriikka ja koordinaatio heikkenee
– Pitkään jatkuneet oireet voivat johtaa peukalon puoleisten lihasten surkastumiseen kämmenessä 

Lähde: TTL Terveyskirjasto

Milloin tulee olla yhteydessä lääkäriin?
Joidenkin rannekanavaoireyhtymän oireiden kanssa on helppo elää, minkä vuoksi voi olla houkuttelevaa lykätä vaivan käsittelyä. Jos tunnet jatkuvasti käden ja sormien voimattomuutta, sinun tulee toimia välittömästi, sillä se voi olla merkki siitä, että hermo on puristuksessa. Rannekanavaoireyhtymä tulee hoitaa pikimmiten, sillä hoitamatta jättäminen voi pahimmillaan johtaa pysyviin vaurioihin, kuten lihastrofiaan tai tuntopuutoksiin.

person with bad wrist pain wearing a brace

Rannekanavaoireyhtymän diagnosointi

Voit tehdä rannekanavaoireyhtymän testin Phalenin kokeen avulla: Kun ranne on taivutettuna jyrkästi 90 asteen kulmassa kämmenselkien ollessa vastakkain, ilmenee keskihermon alueella puutumista tai pistelyä minuutin kuluessa. Asennossa voi tuntua myös kipua, joka säteilee kyynärvarteen. Positiivinen testi voi viitata rannekanavaoireyhtymään, mutta on muistettava, että negatiivinen testi ei poissulje tätä diagnoosia.

Lääkärin diagnoosi perustuu siihen, että keskihermon hermotusalueella ilmenee puutumisoireita ja kliinisissä testeissä on löydettävä vähintään yksi positiivinen löydös, jotta voidaan todeta kyseessä olevan rannekanavaoireyhtymä.

Lähde: Käypä hoito

blank white photo

Mitkä ovat johtavat rannekanavaoireyhtymän syyt?

Jos rannekanavasta tulee liian kapea, sen läpi kulkeva keskihermo jää puristuksiin. Jos näin on, ilmenee ärsytystä ja kipua, mikä voi johtaa käden toiminnan heikentymiseen. Rannekanavan ahtautumiseen on monia syitä. Rannekanavaoireyhtymän yleisin syy on ranteen kudoksen tulehdus, koska se aiheuttaa turvotusta, joka lisää hermoon kohdistuvaa painetta.

Tulehduksen esiintymiseen ei useinkaan ole erityistä syytä, mikä voi tietysti olla melko turhauttavaa. On kuitenkin olemassa yksilöllisiä sekä työperäisiä riskitekijöitä, jotka voivat altistaa rannekanavaoireyhtymälle. 

Rannekanavaoireyhtymän riskitekijöitä ovat:
– Tupakointi
– Nivelreuma
– Luunmurtuman seuraukset
– Synnynnäisesti kapea rannekanava
– Raskaus
– Diabetes
– Rannekanavan ahtaumat, jotka johtuvat käsien toistuvaisliikkeistä.

female office worker working in front of a laptop

Työhön liittyvä rannekanavaoireyhtymä

Lisäksi on olemassa sairastumisen riski, jos teet toistuvia käden voimaa vaativia työliikkeitä.

– Käsien ja käsivarsien jatkuva tärinä lisää riskiä
– Jos ranteesi ovat jatkuvasti epäergonomisissa asennoissa tai käytät paljon puristus- ja pinsettiotetta työssäsi
– Oikea kehon ergonomia on edellytyksenä rannekanavaoireyhtymän ehkäisyssä
– Ennaltaehkäisyssä lisäksi säännölliset tauot sekä riittävä lepo ja työasentojen vaihtelu ovat keskiössä
– Työasemasi ergonominen asennus on välttämätöntä optimaalisen työympäristön turvaamiseksi

Lähde: Käypä hoito & Terveyskirjasto Terve.fi

in a meeting room three people are gathered smiling

Rannekanavaoireyhtymä kuuluu ammattitautilain perusteella korvattaviin käden ja kyynärvarren rasitussairauksiin, jos työ on altistanut työntekijän kyseiselle rasitustekijälle. Lääkäri tekee loppukädessä arvion siitä, onko vamma pääosin aiheutunut työn rasituksesta.

Edellytykset ammattitautikorvauksen saamiseksi sekä korvausta puoltavat tekijät ovat, että työhön kuuluu ranteen ja käden toistuvat työliikkeet sekä tärisevien työkalujen käyttö. Lisäksi vaaditaan, että:

– Rannetta on kuormitettu työssä suurella voimankäytöllä vähintään puolen vuoden ajan
– Työtehtäviin kuuluu, että rannetta on käytetty keskiasennosta poikkeavissa asennoissa

Lähde: Käypä hoit

blank white photo

Kuinka hoitaa rannekanavaoireyhtymää?

1. Helpotus
Rannekanavaoireyhtymän hoito voidaan aloittaa välttämällä kipua aiheuttavaa rasitusta. Kaikkea toimintaa, joka ylläpitää tai pahentaa oireilua, on vältettävä, kuten raskaiden asioiden kantamista ja nostamista. On järkevää tukea rannetta lastalla ärsytyksen vähentämiseksi, jotta ranteen kipu lievittyy. Jos olet ylipainoinen, painonpudotus voi auttaa sinua vähentämään alttiutta sairaudelle pitkällä aikavälillä.
Ota lisäksi huomioon työympäristösi: onko toimistossasi oikein asennetut ergonomiset varusteet ja esimerkiksi ergonominen näppäimistö?

2. Steroidiruiskeet
Jos ranteen lastoitus ei auta, paikallisesti annettava glukokortikoidi-injektio saattaa vähentää lyhytaikaisesti rannekanavaoireyhtymän aiheuttamia oireita. Steroidiruiske vähentää turvotusta hermon ympärillä, mikä helpottaa rannekanavaoireyhtymän oireita, mutta hoitovaste kyseisellä hoitomuodolla on vain väliaikainen.

3. Rannekanavaoireyhtymän leikkaus
Jos ruiskeetkaan eivät auta, saatat joutua tapaamaan asiantuntijaa keskustellaksesi mahdollisesta kirurgisesta hoidosta. Leikkaus parantaa tyypillisesti tilan yhdellä kertaa, mutta sinun on keskusteltava lääkärisi kanssa, onko se sinulle sopiva hoitovaihtoehto. Paikallispuudutuksen saamisen jälkeen käteen tehdään pieni leikkaushaava, jonka avulla lievitetään rannekanavan sisällä olevaan keskihermoon kohdistuvaa painetta.

Lähde: Kaypahoito.fi

Rannekanavaoireyhtymän leikkaus

– Leikkaus tapahtuu tyypillisesti paikallispuudutuksessa
– Kesto: noin 20 minuuttia
– Toimenpiteen aikana kirurgi tekee leikkaushaavan ranteen kämmenpuolelle avaten rannekanavan, jotta keskihermo saadaan vapautettua

Lähde: Mehiläinen & TAYS

person with wrist pain grabbing their own wrist

Kuinka ehkäistä rannekanavaoireyhtymää?

Voit ehkäistä rannekanavaoireyhtymän kehittymisen riskiä olemalla tietoinen laukaisevista tekijöistä ja minimoimalla niille altistumisen. Jos rannekanavaoireyhtymälle altistuminen tapahtuu työssä, on tärkeää pyrkiä vaikuttamaan työkuormitukseen. Voit lisäksi kokeilla, jos tietyillä työapuvälineillä on ennaltaehkäisevä vaikutus.

Oletetaan, että olet esimerkiksi toimistotyöntekijä ja istut tietokoneen ääressä monta tuntia. Siinä tapauksessa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että työskentelet ergonomisissa asennoissa, kun näppäimistön ja hiiren kanssa työskentely on väistämätöntä. Voit kokeilla erilaisia varusteita, jotka ennaltaehkäisevät tarpeetonta ranteisiin kohdistuvaa rasitusta tällaisissa tapauksissa.

Sinun on esimerkiksi varmistettava, että sinulla on oikeanlainen tuoli ja korkeussäädettävä työpöytä, jonka avulla voit vaihtaa asentoa silloin tällöin. Voit myös hankkia rannekanavaoireyhtymään erikoistuneen näppäimistön ja tietokoneen hiiren, joiden avulla kätesi sekä ranteesi pysyvät optimaalisessa asennossa työskennellessäsi.

Rannekanavaoireyhtymä – venyttelyt ja harjoitukset
On olemassa venyttelyjä ja harjoituksia, jotka auttavat hoitamaan ja ehkäisemään rannekanavaoireyhtymää. Voit tehdä harjoituksia mukavasti työpöydältäsi käsin. Jos tunnet kipua näiden harjoitusten aikana, lopeta heti ja ota yhteyttä lääkäriin. Jos olet epävarma asiasta, ota aina yhteyttä lääkäriisi.

Lähde: TYKS

blank white photo