Rannekanavaoireyhtymä

Rannekanavaoireyhtymä syntyy, kun ranteen kämmenpuolinen hermo eli käden keskihermo jää puristuksiin. Tämä voi aiheuttaa etu- ja keskisormen puutumista, pistelyä tai tunnottomuutta sekä peukalon lihasten heikentymistä.

Rannekanavaoireyhtymä

Mikä rannekanavaoireyhtymä on?

Rannekanavaoireyhtymä on vaiva, jossa sormien tuntohermo joutuu puristuksiin, mikä aiheuttaa sormien kihelmöintiä ja käden kiputiloja erityisesti yöaikaan. Kyseessä on kivulias ja häiritsevä vaiva, kun se kerran on puhjennut. Siksi kannattaakin pyrkiä ehkäisemään sen syntymistä. Jos sinulla kuitenkin on todettu rannekanavaoireyhtymä, sitä voi onneksi myös hoitaa.

Rannekanavaoireyhtymä

Rannekanavaoireyhtymä – miten se syntyy?

Rannekanavaoireyhtymä syntyy, kun rannekanava on liian ahdas, jolloin käden keskihermo joutuu puristuksiin ja aiheuttaa tuntohäiriöitä kädessä ja osassa sormista. Yleisesti ottaen rannekanavaoireyhtymä syntyy yksipuolisesta ja toistuvasta rasituksesta esimerkiksi työskennellessä. Erityisesti kampaajat, koneenkäyttäjät, teurastajat, teollisuustyöntekijät, kirjoittajat ja tietokonetyöntekijät kärsivät rannekanavaoireyhtymästä. Oireet voivat toki johtua muistakin sairauksista tai vammoista. Diagnoosi tehdään yleensä tyypillisten oireiden sekä käden ja käsivarren tutkimusten perusteella.

Rannekanavaoireyhtymä

Rannekanavaoireyhtymä – miten sitä voidaan hoitaa?

Rannekanavaoireyhtymä on hoidettavissa esimerkiksi rannelastalla. Kannattaa myös yrittää välttää toimintaa tai liikkeitä, jotka alun perin laukaisivat tilan. Mikäli rannekanavaoireyhtymän syynä on hiirenkäyttö, kannattaa harkita tavallisen hiiren vaihtamista ergonomisempaan versioon, esimerkiksi RollerMouseen (linkki). Myös käyttämääsi näppäimistöä voi olla hyvä tarkastella lähemmin. Näppäimistön kallistuskulma voi vaikuttaa merkittävästi ranteen ja sormien rasittumiseen. Joissain tapauksissa rannekanavaoireyhtymä voi edellyttää leikkausta. Myös erilaiset venytykset voivat lievittää kipuja ja vaivoja.

Rannekanavaoireyhtymä

Onko rannekanavaoireyhtymä ehkäistävissä?

Rannekanavaoireyhtymä on ehkäistävissä ottamalla huomioon riskitekijät. Jos olet tietokonetyötä tekevä toimistotyöntekijä, voi olla hyvä idea tarkastella omaa (linkki: Tällainen on paras työasento) näppäimistön ja hiiren käyttöäsi jo ennen kuin kipuja tai vaivoja ilmenee.

Link til God ergonomi siden

Huomaa: Keskustele työnantajan tai työsuojeluvaltuutetun kanssa, mikäli hiirikäsi ja rasitusvammat johtuvat työstäsi. Jos työsi pitää sisällään runsaasti tietokonetyöskentelyä, kannattaa mahdollisuuksien mukaan muuttaa työtehtäviä tai vaihtaa tavallinen hiiri ergonomiseen versioon oireiden helpottamiseksi. Mikäli oireet jatkuvat, suosittelemme kääntymään lääkärin puoleen.

Ole ensimmäisten joukossa jotka saavat uutisemme

Ergonomiaa, tuotteita, vinkkejä ja vihjeitä
Close Menu