Kyynärhermopinne
Mikä on kyynärhermopinne?
Kyynärhermopinne tai kyynärkanavaoireyhtymä johtuu kyynärpään hermon puristumisesta tai ärsytyksestä. Kyynärhermo eli ulnarishermo kulkee kyynärpäässä olevien luukyhmyjen välistä. Hermo kulkee kyynärpäässä kyynärkanavan läpi, jossa se voi myös joutua puristus- tai pinnetilaan. Kyynärhermon pinne voi ilmetä monesta eri syystä, joiden taustalla voi olla ylirasitus tai erilaiset sairaudet.
Kyynärhermo ulottuu kädessä nimettömään ja pikkusormeen saakka. Se on herkkä iskuille sekä osumille, ja siksi kolauttaessasi kyynärpään saatat tuntea äkkinäistä kyynärpään kipua, joka ulottuu kämmenen sivun ulommaisiin sormiin saakka.
Tyypillinen kyynärhermon vamma tapahtuu, kun ärsytystä esiintyy pitkäaikaisesti hankaloittaen hermon normaalia toimintaa. Kyynärpään pinteeseen jäänyt hermo on vamma, jota on onneksi suhteellisen helppo hoitaa. Voit lukea tästä lisää myöhemmin.
Lähde: Microaire & Terveysportti
Kyynärhermopinteen oireet
Kyynärhermopinteen ilmaantumisen syyt voivat olla hyvin vaihtelevia. Useimmat ihmiset, jotka kokevat kyynärhermon oireilua eivät tyypillisesti tiedä, kuinka oireilu on saanut alkunsa tai ovatko he loukanneet tai lyöneet kyynärpäänsä. Yksinkertaisesti sanottuna ihmiset alkavat tuntea hermokipua kädessä tai käsivarressa myöhemmässä vaiheessa mahdollisen loukkaantumisen jälkeen.
Kyynärhermopinteen oireilu johtuu – kuten aiemmin mainittiin – hermon puristumisesta, mikä aiheuttaa hermon ärsytystä. Tyypillisesti ihminen kokee oireita, kuten:
– Nimettömän ulnaarireunan ja pikkusormen pistely. Pistelyä voi kokea vaihtelevasti, mutta oireilu on tavanomaisempaa silloin, kun kyynärpää on taivutetussa asennossa eli esimerkiksi silloin, kun henkilö puhuu puhelimessa.
– Puutuneisuuden tunne nimettömässä ja pikkusormessa. Jälleen tämä tapahtuu pääasiassa silloin, kun kyynärpää on taivutettuna. Joissakin tapauksissa voi olla jopa vaikeaa liikuttaa sormia.
– Esineisiin tarttuminen voi olla haastavaa, jos sormien puristusvoima tuntuu heikoilta.
– Sormikoordinaatio voi olla hankalaa, mikä vaikeuttaa esimerkiksi näppäimistöllä kirjoittamista tai pianon soittamista. Nämä oireet ovat yleensä vakavampia.
– Vakavissa tapauksissa käden lihastoiminta voi häiriintyä ja lihakset voivat heikentyä. Kun tämä tapahtuu, lihasten heikentyminen on kroonista. Siksi sinun on otettava yhteyttä lääkäriin, jos oireesi kestävät yli kuusi viikkoa.
– Kyynärhermon iskeytyminen kovaa pintaa vasten saattaa vaurioittaa hermoa. Kyynärhermon vaurioituessa saatat kokea lihasheikkoutta ja tunnottomuutta käsivarressasi.
– Lisäksi monet kokevat kyynärpään kipua tai sormien kihelmöintiä yöaikaan. Käden puutuminen on myös häiritsevä yöllinen oire. Vinkki kivun sekä ärsytyksen vähentämiseksi on antaa kätesi roikkua sängyn ulkopuolella.
Mikä aiheuttaa kyynärhermon pinteen?
Kyynärhermopinne voi ilmetä ylirasituksen tai kolhujen ja iskujen vuoksi. Hermoa ympäröivän pehmytkudoksen turvotus ärsyttää hermoa, joka puolestaan aiheuttaa hermosärkyä. Korostuneena hermosäryn aiheuttajana ovat työhön liittyvät tekijät. Työt, joissa käytetään erilaisia tärinätyökaluja, kuten poraa tai naulapistooleja yms., ovat usein kyynärhermopinteen aiheuttajia, sillä voimakas tärinä ja iskut altistavat hermon jatkuvalle rasitukselle pitkän ajan kuluessa. Erityisen alttiita ovat henkilöt, jotka työskentelevät manuaalisen työn parissa, kuten puusepät, maalarit jne.
Toistuvat liikkeet hankalissa työasennoissa voivat myös johtaa kyynärhermon kipeytymiseen. Tämä ei koske vain ruumiillista työtä tekeviä ihmisiä, vaan myös toimistotyöntekijöitä, jotka istuvat päivittäin näytön edessä nojaten kyynärpäillä kovia pintoja vasten. Toistuvat liikkeet epäergonomisissa asennoissa voivat ajan myötä aiheuttaa kyynärhermovaurioita.
Esimerkiksi diabetes ja reuma saattavat lisätä hermopinteen esiintymisen riskiä. Hormonaaliset vaihtelut altistavat myös kyynärhermon pinteen kehittymiselle, koska niihin liittyy usein nesteen kertymistä kehoon ja näin ollen myös turvotusta. Siksi naiset ovat erityisen alttiita häiriölle, koska riski kasvaa esimerkiksi raskauden aikana.
Kyynärluun vamman hoito
Kyynärhermon (nervus ulnaris) pinteet ovat yleisiä ja häviävät yleensä itsestään. Vakavammissa tapauksissa vaiva voi kestää jopa useita viikkoja. Vaikka se ei ehkä aluksi vaikuta kovin vakavalta, on ratkaisevan tärkeää reagoida tilanteeseen mahdollisimman nopeasti, jotta oireet eivät pääse pahenemaan entisestään.
On tärkeää antaa käsivartesi levätä ja välttää haitallista toimintaa, kuten kyynärpään toistuvaa tai pitkäaikaista koukistamista. Kyynärpäiden liiallista taivuttamista tulisi pyrkiä välttämään niin päivällä kuin yölläkin. Etenkin yöaikaan se voi olla hankalaa, mutta apuvälineenä voit käyttää esimerkiksi kyynärnivelen koukistamista estävää käsitukea tai kääriä pyyhkeen kyynärpään ympärille yöksi pitääksesi sen suorassa. Päiväsaikaan voit käyttää kuulokkeita puhelimessa ja pyrkiä välttämään kyynärpäihin nojaamista. Kyynärpään hermopinteeseen liittyviä kipuja voidaan lievittää yleisillä käsikauppalääkkeillä, kuten parasetamolilla.
Jos oireilu on saanut alkunsa hiiren käytöstä, sinun tulee katsoa, voitko muuttaa hiiren käyttötapaa tai vaihtaa ergonomiseen hiireen, kuten RollerMouseen . Sinun on ehkä myös tarkasteltava näppäimistöäsi tarkemmin, sillä sen kallistus voi olla ratkaiseva ranteen ja sormien rasituksen minimoimiseksi.
Jos oireet jatkuvat pitkään, tulee harkita leikkausta. Leikkauksen tarkoituksena on antaa hermolle enemmän tilaa, jotta se ei enää puristu eikä altistu paineelle.
Lähde: TYKS & Terveysportti
Kyynärhermopinteen hoito ja harjoitukset
Kyynärhermon pinne johtuu siitä, että hermo on kokenut ärsytystä. Hermon ärsytystä tulee ennaltaehkäistä välttämällä kyynärhermoa rasittavia asentoja. Harjoitusten avulla voit ylläpitää normaalia toimintakykyä kädessä. Jos hoitomuotona on lisäksi leikkaushoito, tapahtuvat erilaiset harjoitusrutiinit tyypillisesti vasta leikkauksen jälkeen. Siksi sinut on laadittava kuntoutusohjelma yhteistyössä lääkärisi tai fysioterapeutin kanssa.
Tärkeimmät asiat, joihin voit kiinnittää huomiota kyynärhermon rasituksen välttämiseksi tai oireilun lievittämiseksi:
– Vältä painetta ja iskuja kyynärpäähän sekä käsivarteen
– Vältä toimintaa, joka vaatii taivutettua kyynärpäätä
– Älä tee nopeita, toistuvia liikkeitä
– Älä nojaa kyynärpäihin
– Varmista hyvä ergonominen työympäristö työpaikalla. Löydä inspiraatiota ihanteellisen ja ergonomisen työympäristön luomiseen täältä.
Lähde: Terveyskylä & Terveyskirjasto
Miten aktiivinen voin olla istuessani toimistolla koko päivän?
Meer dan de helft van de werkende Nederlanders heeft door werken met de computer wel eens last van muispijn. Helaas is ook gebleken dat een volle...
5 askelta vaihtelevampaan työpäivään
Koetko työpäivän aikana epämukavuutta tai suoranaisia kipuja? Syypäänä voi olla staattinen työskentelyasento. Lue Contourin viisi helppoa vinkkiä, miten voit lisätä vaihtelua työpäivääsi. 1. Palaveeraa kävellen Jos...