Kuinka David pääsi eroon kivustaan

David Carlsson on teollinen muotoilija ja tekee työkseen etupäässä 3D-visualisointia. Kahden vuoden kuluttua valmistumisestaan hän pystyi tuskin liikuttamaan oikeaa käsivarttaan. Saatuaan vinkin RollerMouse-hiirestä hän kokeili sitä. Siitä lähtien kipu on pysynyt poissa.

David Carlsson
Teollinen Muotoilija
David Carlsson

david carlsson

”RollerMouse tarjoaa tasaisen jakautumisen käsien välillä ja helpottaa käsivarsia ja olkapäitä. Minun ei koskaan tarvitse nostaa kättäni kuten hiirtä. Käteni ovat täysin paikallaan työskennellessäni ja voin istua suorassa."

Ongelmat katosivat päivässä!

David Carlsson on koulutukseltaan teollinen muotoilija, mutta tekee nykyään pääasiassa arkkitehtuuriratkaisuiden, kuten uusien omakotitalojen ja rakennusten, 3D- visualisointia. 3D-visualisointiin liittyy paljon hiirellä, kosketuslevyllä, piirustuslaudalla tai vastaavalla ohjattavaa tarkkuustyötä. Davidin työpäivät ovat usein pitkiä, ja hän tekee kaiken työnsä tietokoneella. ”Alussa käytin tavallista hiirtä, sitten siirryin erityisesti 3D-työhön tarkoitettuun erikoishiireen ja kokeilin myös piirustuslautoja. Mikään niistä ei toiminut hyvin 3D-työskentelyssä.” Kipu David Carlssonin käsivarressa paheni pahenemistaan. Freelancerina toimivalle 3D-suunnittelijalle tilanne oli katastrofaalinen. Voidakseen tehdä työtään ja harjoittaa tuottavaa yritystoimintaa hänen on pystyttävä käyttämään käsiään ja sormiaan. Loppujen lopuksi David Carlsson ei kyennyt kohottamaan käsivarttaan. Sitten hänen tulostinmyyjänsä tuli maininneeksi RollerMouse- hiiren. ”Ongelmat olivat poissa ensimmäisestä päivästä lähtien. Muutaman kuukauden kuluttua kokeilin taas tavallista hiirtä, mutta tunsin heti jänteiden rasittuvan”, David Carlsson kertoo.

home office setup from contour design

Keskeistä on ohjaustanko

Teollisena muotoilijana David Carlsson toteaa, että RollerMouse-hiiren jujuna on 95-prosenttisesti sen ohjaustanko: ”Se on tuotteessa keskeistä. Ohjaustanko toimii luontevasti suhteessa näytöllä olevaan työskentelyalueeseen ilman, että kättä tarvitsee liikuttaa vastaavan pituista matkaa.”

Ohjaustangon kaltaiseen ratkaisuun päätyminen vaatii kuitenkin sinnikästä esityötä. Teollinen muotoilija aloittaa katsomalla ensin itse tuotetta kauemmaksi: ”Aluksi on tärkeää saada todellinen kuva asiakkaan ja loppuasiakkaan vaatimuksista ja odotuksista tuotteen suhteen. Toiminnallisuusanalyysi on siinä merkittävässä osassa.” Teollinen muotoilu on monitahoinen ala, johon liittyy huomattavasti enemmän osia kuin graafiseen muotoiluun. ”Jos muotoilija keskittyy vain tuotteen esteettiseen muotoon, kyse on yksinomaan taiteellisista näkökohdista”, David Carlsson toteaa.

Lue lisää RollerMouse Red -hiirestä
RollerMouse Red functions

Muotoilu lähtee toiminnallisuudesta

Tuotteen muotoiluun liittyvän vapauden asteeseen vaikuttavat aiottu käyttöyhteys ja toimintatarkoitus: ”Toiminnoltaan yksinkertainen esine antaa suuremmat mahdollisuudet muotoilun varioimiseen. Kaikki muu paitsi perustoiminto voidaan sisällyttää siihen lähes millä tavoin tahansa.”

Tuotteen muotoilussa muut näkökohdat ovat usein huomattavasti tärkeämpiä kuin itse muoto. Yksi niistä on valittava materiaali: ”Siinä on otettava huomioon kestävään kehitykseen liittyvät seikat ja tuotteen kokoamistapa sen myöhempää kierrätettäviin osiin purkua ajatellen. Kestävän kehityksen vaatimuksiin on helpompi mukautua, kun kyseessä on premium-luokan tuote. Jos tavoitteena on valmistaa tuote mahdollisimman halvalla, ympäristöseikat usein sivuutetaan. Toinen tärkeä näkökanta on tuotteen mukautettavuus: käyttäjien on pystyttävä säätämään se omiin tarpeisiinsa sopivaksi.”

blank

Ergonomia on haasteista suurin

David Carlsson uskoo, että suurin haaste hiiren tai muun ammattikäyttöön tarkoitetun välineen muotoilussa on ergonomia: ”Ensin on ymmärrettävä käyttäjää, käyttötilannetta ja ongelmia. Hiiren suunnitellakseen on myös sukellettava ergonomian alueelle.”

Kun David Carlsson kertoo RollerMouse-hiiren ja tavallisten hiirten ja ohjaimien eroista, käy selväksi, että muotoilutiimi on onnistunut tehtävässään. ”RollerMouse jakaa työn tasaisesti molempien käsien kesken ja keventää käsivarsiin ja hartioihin kohdistuvaa rasitusta. Minun ei koskaan tarvitse kohottaa kättäni niin kuin tavallista hiirtä käyttäessäni. Käsivarteni pysyvät täysin paikallaan, ja pystyn pitämään selkäni suorana. Se parantaa työskentelytarkkuuttani ja nopeuttaa työntekoani. Minua rajoittaa vain oma käteni. Kun käytän RollerMouse-hiirtä, jarrutan toisella kädellä ja ohjaan toisella sen sijaan, että käyttäisin yhtä kättä kaikkiin liikkeisiin. En osaisi kuvitella ergonomisempaa ratkaisua.”

blank

Hiiri ohjaa yksityiskohtia

Vaikka David Carlsson käyttääkin runsaasti näppäimistöä, tärkeimmässä osassa hänen työssään ovat hiirellä annetut komennot: ”Voit kuvitella, kuinka paljon yksityiskohtia talon suunnitteluun liittyy. Jokainen valo ja kädensija on piirrettävä. Joskus suunnittelussa on puututtava niinkin pikkutarkkoihin seikkoihin kuin ruuvien kiinnityskohtiin.” 3D-arkkitehtuurista on tullut David Carlssonin erikoisalaa.

Se ei olekaan mikään ihme, sillä alun alkaen hän halusi arkkitehdiksi, mutta pääsikin opiskelemaan teollisuusmuotoilua Gotlannin ammattikorkeakouluun: ”Ja nyt teen loppujen lopuksi juuri sitä mitä halusinkin, mutta suunnittelijana!”

optimize your home office with a laptop stand and feel the difference