6 vinkkiä parempaan työpisteeseen

6 quick fixes for a better workstation

published

Monet eri asiat vaikuttavat hyvinvointiin työympäristössä sekä työympäristön toimivuuteen. Esimerkiksi melu tai huono sisäilma voivat kuormittaa niin fyysistä kuin henkistäkin terveyttä ja hyvinvointia. 

Aloita työympäristön kehittäminen tutkimalla omaa työpistettäsi. Voit tehdä konkreettisia ja hyödyllisiä muutoksia itse ilman kollegojen tai esimiesten apua. Seuraavat asiat on hyvä ottaa huomioon työpisteessä: 

1. Työtuolin tulee olla korkeussäädettävä, jotta se tukee selkää mahdollisimman hyvin. Hyvässä istuma-asennossa jalkapohjat lepäävät lattiaa vasten ja nilkat, polvet sekä lantio ovat 90 asteen kulmassa. 

2. Näytön tulee olla hieman kallistunut ja sen yläreunan tulee sijaita suunnilleen silmien tasolla. Paras näytön etäisyys löytyy, kun istut ryhdikkäästi ja ojennat kätesi nyrkissä kohti näyttöä. Tämä on ihanteellinen etäisyys näytölle. 

3. Hanki säädettävä työpöytä, jotta voit vaihdella istuma- ja seisoma-asennon välillä. Käsien tulee levätä työpöydällä 90 asteen kulmassa.

4. Myös valaistuksen tulee olla säädettävä ja sijoitettu niin, että valo ei häikäise silmiä.

5. Valitse matala ja kapea näppäimistö, jotta ranteet ja käsivarret eivät rasitu. Sormiin ja kämmenselkiin kohdistuu mahdollisimman vähän rasitusta käytettäessä näppäimistöä, jonka kallistuskulma on negatiivinen. Näppäimistö tulee sijoittaa niin sanotulle ergonomiselle työalueelle, jolla tarkoitetaan aluetta, johon yletät kyynärpäiden ollessa kiinni kyljissä.

6. Valitse hiiri, joka tarjoaa liikkeisiisi vaihtelua. Säädettävä hiiri on hyvä valinta, sillä se on räätälöitävissä juuri sinun tarpeisiisi. Keskitetty hiiri puolestaan tarjoaa tukea ja mahdollistaa työskentelyn ergonomisella työalueella. 

ergo work zones

Tärkeimmät työvälineet tuleekin sijoittaa ergonomiselle työalueelle eli kuvassa näkyvälle vihreälle alueelle. Harvemmin käytettävät työvälineet voidaan sijoittaa kuvassa näkyvälle keltaiselle alueelle, johon yletät suoristamalla kätesi mutta kiertämättä tai venyttämättä vartaloa. Kuvassa näkyvälle punaiselle alueelle ei pidä sijoittaa työvälineitä, vaan sinne voi sijoittaa esimerkiksi lampun tai kasvin, joihin ei tarvitse kurottaa päivittäin.

Kun olet tehnyt työpisteestäsi ja lähimmästä työskentely-ympäristöstäsi toimivamman, voit siirtyä tutkimaan ja muokkaamaan toimiston työskentelytiloja yleisemmin. Pyri myös lisäämään vaihtelua työtapoihisi päivän aikana, sillä sekin osaltaan edistää jaksamista ja hyvinvointia. Ihanteelliseen työpäivään vaikuttavat nimittäin muutkin asiat kuin pelkkä työpiste.

Lue myös: 5 askelta vaihtelevampaan työpäivään  

Vinkkejä hiirikäden ennaltaehkäisyyn. Mikä on hiirikäsi? Ja miten voin lievittää sen oireita?