Rasitusvamma: Tenniskyynärpää (lateraalinen epikondyliitti)

tennis elbow

published

Tenniskyynärpää ei ole vain "Serena Williamsien" vaiva. Jomottava ja arkisten askareiden hoitamisen mahdottomaksi tekevä kipu kyynärpäässä ei ole vain tenniksen, squashin, sulkapallon tai racquetsin pelaajien vaiva. Sen voi aiheuttaa myös työ, jossa tehdään jatkuvasti kyynärvarren jänteitä rasittavia liikkeitä. Valitettavasti tämä koskee siis lähes kaikkia toimistotyötä tekeviä.

Mikä on tenniskyynärpää

Lääketieteessä tenniskyynärpäätä kutsutaan lateraaliseksi epikondyliitiksi, ja se luokitellaan rasitusvammaksi. Rasitusvammat aiheutuvat toistuvista liikkeistä, ja niitä syntyy yleisimmin työpaikoilla, joissa työntekijät suorittavat samaa tehtävää tai liikettä suuren osan päivästä. Tenniskyynärpään aiheuttavat käden ja ranteen suoristamiseen ja nostamiseen käytettävien kyynärvarren lihasten toistuvat supistukset. Toistuvat liikkeet ja kudokseen kohdistuva rasitus voivat aiheuttaa pieniä revähdyksiä jänteisiin, jotka kiinnittävät kyynärvarren lihakset kyynärpään ulommassa osassa olevaan luu-ulkonemaan. Jos olet toimistossa, katso missä tietokoneesi hiiri sijaitsee. Onko se näppäimistön oikealla tai vasemmalla puolella? Useimmilla se sijaitsee juuri näppäimistön vieressä. Siirrä nyt kätesi hiiren päälle, liikuttele sitä hiukan, ja siirrä sitten kätesi takaisin näppäimistön luo. Helppoa vai mitä? Valitettavasti juuri tällaiset toistuvat liikkeet voivat aiheuttaa tenniskyynärpään. Ei ole kuitenkaan syytä huoleen, sillä tenniskyynärpään oireet kehittyvät hitaasti viikkojen tai kuukausien aikana, ja jos ne huomataan ajoissa, niitä voidaan helposti ehkäistä.

Millaisia ovat tenniskyynärpään oireet?

Tenniskyynärpään oireet ovat helposti tunnistettavissa ja ratkaistavissa.

 • Kipu tai polttava tunne kyynärpään ulommassa osassa.
 • Heikko tarttumaote.
 • Kyynärpäästä kyynärvarteen heijastuva kipu.
 • Vaikeudet suorittaa arkisia askareita, kuten kääntää ovenkahvaa, pidellä kahvikuppia jne.
 • Joskus kipu tuntuu yön aikana kyynärpäässä.

Oireet kuulostavat melko vakavilta, etenkin jos ne alkavat haitata arkisten askareiden suorittamista, Tarkastellaan seuraavaksi tenniskyynärpään yleisimpiä aiheuttajia, jotta pystyisit ehkäisemään sen ilmaantumisen.

Vinkkejä ergonomian parantamiseen työpaikalla ja kotitoimistossa

Mikä aiheuttaa tenniskyynärpään?

Tietyt toimet näyttäisivät aiheuttavan muita todennäköisemmin tenniskyynärpään. Osa niistä liittyy työhön ja osa harrastuksiin, mutta yhteistä niille on kyynärvarteen kohdistuva rasitus.

 • Ruoanlaitto ja ainesten pilkkominen veitsellä
 • Maalaaminen
 • Tennis ja muut mailapelit (tietysti!)
 • Käsityökalujen (saksien, ruuvitalttojen ym.) toistuva käyttö
 • Tietokoneen hiiren intensiivinen ja pitkäkestoinen käyttö

Toimi näin oireiden ilmaantuessa

 • Lepo: Pyri vähentämään oireita aiheuttavien tehtävien tai askareiden määrää. Tämä on helppo toteuttaa harrastuksissa, mutta töissä se ei aina ole mahdollista.
 • Lääkehoito: Parasetamoli tai tulehduskipulääkkeet (kuten ibuprofeeni) voivat vähentää kipua ja turvotusta.
 • Fysioterapia: Tietyt harjoitukset vahvistavat kyynärvarren lihaksia. Fysioterapeutti voi myös edistää lihasten parantumista ultraäänen, jäähieronnan tai lihasstimulaation avulla.
 • Työvälineet: Tenniskyynärpäästä kärsivät toimistotyöntekijät voivat saada apua jopa pelkästä hiiren vaihtamisesta toisenlaiseen, jolloin työskentelystä tulee jälleen mukavaa, eikä se tunnu enää siltä, kuin olisi pelannut Wimbledonissa vuosikymmenen ajan.

Contour RollerMouse

Kaikki RollerMouse-mallit on suunniteltu mahdollistamaan neutraali työskentelyasento, sillä ne sijoitetaan näppäimistön eteen, jolloin kyynärpäät pysyvät koko ajan kehon sivuilla ja käsivarret osoittavat suoraan eteenpäin. Contour RollerMousea käytettäessä perinteisen hiiren käyttöön liittyvä kurottelu poistuu. Näin voidaan välttää tilanteita, jotka voivat aiheuttaa tai pahentaa tenniskyynärpäähän liittyviä kipuja.