Jännetulehdus

Jännetulehdus voi ilmetä esimerkiksi käsien, ranteiden ja kyynärvarren alueella. Se on sairaus, jossa jänteiden lisäksi usein ympäröivät kudokset ja lihakset ovat tulehdustilassa. Käden jännetulehdus ja jännetuppitulehdus ovat melko vaarattomia, mutta ne voivat olla kivuliaita vaivoja kättä käytettäessä tai rannetta liikutettaessa. Joskus saatat jopa tuntea ja kuulla narinaa nivelissä. Vaikka vaiva ilmaantuu suhteellisen tyhjästä, se on usein vamma, joka ilmaantuu pitkäaikaisen rasituksen ja ylikuormituksen seurauksena.

Mikä on jännetulehdus?

Jos tunnet kipua käsissä tai ranteessa, saatat olla vaarassa sairastua jännetulehdukseen. Jännetulehduksessa ärsytystä esiintyy jänteitä ympäröivän kudoksen tulehduksen kautta.

Rannekivun aiheuttaja saattaa myös tarkemmin ottaen olla jännetuppitulehdus ranteessa. Sormien ja ranteen jänteet liukuvat osittain kapeiden jännetuppien läpi kulkiessaan kyynärvarren lihaksista ja edelleen luuhun, johon ne kiinnittyvät. Jännetuppitulehduksessa jännettä ympäröivä ja sitä suojaava jännetuppi on ärtynyt ja turvonnut. Sen vuoksi jänne ei kulje jännetupen sisällä läheskään yhtä sujuvasti kuin tavallisesti.

Jos kipu tuntuu sekä peukalossa että ranteessa, voi kyseessä olla peukalon jännetuppitulehdus eli de Quervainin tauti. Sairauden löysi alun perin sveitsiläisen lääkäri Fritz de Quervain, jonka mukaan sairaus on nimetty.

Woman stretching her hands and fingers in front of the computer

Ero jännetulehduksen ja jännetuppitulehduksen välillä

Vaikka molemmissa vaivoissa on yhtäläisyyksiä, keskeinen ero niiden välillä on kuitenkin selvä. Jänteet ovat lujaa sidekudosta, jotka yhdistävät luun lihakseen. Jännetulehdus eli tendiniitti ilmenee, kun jänne ja sitä ympäröivä kudos on tulehtunut, turvonnut ja kipeä. Jännetulehdusta esiintyy pääasiassa jänteitä kuormittavan liiallisen rasituksen, urheilun tai toistuvien liikkeiden seurauksena. Jännetulehdus voi sijaita esimerkiksi sormen koukistajajänteessä (napsusormi), akillesjänteessä tai olkaluun alaosan nivelnastassa (tenniskyynärpää).

Mikä on sitten jännetupen tulehdus eli tenosynoviitti? Jännetuppitulehdus on tila, jossa jännettä ympäröivä tuppi on ärtynyt ja tulehtunut. Voit joko kärsiä tulehduksesta vain jännetupessa, jänteessä tai molemmissa samanaikaisesti.

Lähde: Terveyskirjasto & Käypä hoito

White blank photo

Jänne- ja jännetuppitulehduksen oireet

Kädessä sijaitsevan jännetulehduksen pääoireet ovat kipu sekä turvotus ranteen ja usein myös peukalon ympärillä. Lisäksi kuumotus ja punoitus kuuluvat oirekuvaan. Kipu saattaa tuntua vain kättä käytettäessä, mutta toisinaan myös levossa.

Jos jatkat käden käyttöä entiseen tapaan ärsytystilasta huolimatta antamatta sille lepoa tai tekemättä kuntouttavia harjoituksia, tyypillisesti pahennat oireilua ja aiheutat lisää vahinkoa. Pahimmassa tapauksessa rannesärky ja peukalon kipu niin kovaa, että käden käyttö on mahdotonta.

Joskus jännetuppitulehduksen seurauksena kuuluu jännettä käytettäessä narisevaa ääntä. Ääni voi olla verrattavissa vanhojen kauhuelokuvien lattialaudoista lähtevään ääneen, ja siksi se voi olla hieman pelottavan kuuloista. Se on kuitenkin melko normaalia ja vaaratonta, vaikka se onkin epämiellyttävää.

On silti tärkeää korostaa, että nämä tilat eivät millään tavalla aiheuta vakavia tai hengenvaarallisia oireita. Ne ovat vain hyvin kivuliaita vaivoja.

Lähde: Terveyskirjasto

SYMPTOMS

Kuinka jännetulehdus ilmenee?

Jännetulehdus on yleinen sairaus, joka voi ilmaantua kenelle tahansa. Lääketieteellisesti se on jänteiden tulehdus- ja ärsytystila, joka aiheuttaa kipua ja turvotusta. Ärsytys ilmenee, kun ranteen lihaksissa tai jänteissä on tulehdus, joka on usein seurausta jänteen ylikuormituksesta.

Käden jännetulehdus ilmenee pääasiassa kolmesta eri syystä. Ensinnäkin se voi ilmetä tapaturman seurauksena, esimerkiksi äkillisen iskun tai venytyksen vuoksi, joka vaikuttaa jänteisiin. Toiseksi vaiva voi ilmaantua käden ja usein nimenomaan ranteen ylikuormituksen vuoksi. Lisäksi yksitoikkoinen työ, jossa vaaditaan toistuvaisliikkeitä voi ajan myötä rasittaa rannetta sekä jänteitä.

Jälkimmäisen osalta jotkut ammattiryhmät ovat suuremmassa vaarassa, kuten elintarvike- ja kokoonpanotyössä työskentelevät henkilöt tai muut käsin tehtävään työhön keskittyneet ammattiryhmät.

Ei ole kuitenkaan mitenkään riskitöntä istua tietokoneen äärellä päivittäisessä työssään. Tyypillisesti tietokonetyötä tekevät työskentelevät melko intensiivisesti hiiren ja näppäimistön kanssa ja melko usein vielä sopimattomissa työasennoissa. Nämä seikat voivat rasittaa kehoa ja siten myös käsivarsia ja ranteita. Lisärasitusta tuo puutteelliset työvälineet ja esimerkiksi se, jos työskentelet pöydän ääressä, jonka korkeus ei ole sopiva.

Lähde: Duodecim & TTL

Jännetulehduksen hoito

Jos koet jo kipua, kuumotusta tai turvotusta, on tärkeää välttää rasitusta ja pyrkiä ehkäisemään ranteiden ja sormien tulehduksen pahentumista. Muutamien viikkojen sisällä rasituksen välttämisestä jännetulehduksen oireet voivat jo huomattavasti lieventyä tai jopa hävitä. Käden rasituksen välttämiseksi on hyvä keskeyttää kaikenlainen fyysinen toiminta, joka ärsyttää jänteitä. Liike, joka ei aiheuta kipua voi olla omiaan itsehoidossa.

Jos teet manuaalista tai toistuvaisliikkeitä vaativaa työtä ja sinulla on peukalokipuja, sinun tulee yrittää löytää keino kiertää kipua aiheuttavat liikkeet. Se voi olla hankalaa ja siksi kannattaakin keskustella esihenkilön kanssa, jotta voitte yhdessä löytää sinulle parhaan mahdollisen ratkaisun.

Levon lisäksi voit hoitaa vaivaa käyttämällä tukisidoksia ja kompressioita, jotka estävät sinua rasittamasta tulehdustilassa olevia raajoja. Lisäksi kipulääkkeet ja -voiteet lievittävät tulehdusta ja kipua.

Kun kipu on laantumassa, voit aloittaa kuntouttavat harjoitukset ja voimaharjoittelun mahdollisimman pienellä kuormituksella. Myös harjoittelua aloittaessa olisi hyvä idea käyttää tukisidosta.

On myös lääketieteellisiä hoitoja, joita voit kokeilla, jos et saa itsehoidosta tarvitsemaasi apua. Paikallisesti levitettävä kipugeeli vähentää tulehdusta ja toimii kipulääkkeenä, minkä vuoksi sitä käytetään usein ensimmäisenä lääketieteellisenä vaihtoehtona. Jos tämäkään ei auta, voi lääkärisi suositella jännetuppitulehduksen hoitoon esimerkiksi steroidiruiskehoitoa ja viimeisenä keinona leikkaushoitoa.

Lähde: Duodecim, Terveyskirjasto, & Käypä hoito

Person with bad wrist pain wearing a brace

Mitä voit tehdä ehkäistäksesi jännetulehdusta ja jännetuppitulehdusta?

Ylikuormittuneen peukalon ja ranteen lepäämisen lisäksi on useita kuntouttavia harjoituksia, jotka sekä ehkäisevät että hoitavat jännetulehdusta sekä jännetuppitulehdusta.

Kyseiset harjoitukset koostuvat lihasten vahvistamisesta ja harjoittelusta, joka keskittyy nimenomaan niihin lihaksiin, joissa kipu voi esiintyä. Harjoitus- ja venyttelyohjeet on helppo löytää verkosta, mutta on aina hyvä idea keskustella fysioterapeutin kanssa, jolla on ammattimainen käsitys kehon toiminnoista sekä rasitusvammoista.

Jos kamppailet oireiden kanssa juuri nyt, voit silti treenata ja venytellä käsiäsi, käsivarttasi ja rannettasi. Vammaa ei kuitenkaan tulisi pahentaa ylikuormituksella. Pääasiallisena hoitona on kuormituksen sekä rasituksen vähentäminen, ja ennaltaehkäisynä työperäisten vaivojen osalta on kiinnitettävä huomiota työpaikan ergonomiaan sekä fyysisiin kuormitustekijöihin.

Lähde: TTL

What can you do yourself against tendonitis and tenosynovitis