Miten työskennellä tehokkaasti kotitoimistossa

Man working at home

published

Kun töitä tehdään kotiympäristössä ilman kollegoja, huomion harhautumisen ja työn imun kadottamisen vaara on ilmeinen. Miten tämän voisi välttää?

Tässä osiossa kerromme, miten voit työskennellä kotitoimistossa tehokkaasti.

Miten työskennellä tehokkaasti kotitoimistossa

Eri ihmiset ovat tehokkaimmillaan erilaisissa tilanteissa. Tässä listaamme seitsemän perusperiaatetta, joiden avulla useimmat voivat tehostaa kotitoimistossa työskentelyä – henkilökohtaisista työntekoa koskevista mieltymyksistä riippumatta.

Kotona työskenneltäessä työmatkoihin ei kulu aikaa. Joskus voi siitä huolimatta olla vaikea aloittaa työpäivä kotona yhtä varhain kuin työpaikalla. Käytettävissä on siis toisaalta enemmän aikaa, mutta johonkin sitä myös tuhlautuu. Huolehdi siitä, että aloitat työpäiväsi riittävän varhain. Silloin voit parhaiten hyödyntää sen lisäajan, jonka saat, kun sinun ei tarvitse siirtyä työpaikalle ja takaisin kotiin. Luo itsellesi hyvä työympäristö, jossa on kunnollinen työpöytä ja -tuoli, riittävä ilmanvaihto, riittävästi valoa jne. Työnteko sohvalla lojuen voi tuntua mukavalta ajatukselta, mutta on vain ajan kysymys, milloin kehosi alkaa esittää vastalauseita.

Kattava opas kotitoimistoon

Aikatauluta kokoukset, määräajat, lounastauot jne. Jos kalenterissa on päivittäin ohjelmaa tietyllä kellonlyömällä, vältät tuntien yhteensulautumisen sekä sen, että jäät jumiin johonkin tehtävään tai kursit jonkin asian kokoon pikaisesti.

Kotona työskentelyssä on se haittapuoli, että spontaani jutustelu kollegojen kanssa jää puuttumaan, vaikka se voisi auttaa työhön liittyvien pulmien ratkaisemisessa ja edistäisi työhön sitoutumista. Spontaanin yhteydenpidon toteuttaminen kotitoimistoympäristössä on vaikeaa, joten kokeile videopalaverien pitämistä työtovereidesi kanssa päivän mittaan. Palaverien ei tarvitse olla pitkiä eikä muodollisia, vaan tarkoituksena on päästä vain jutustelemaan toisten kanssa.

On hyvä ajatus avata henkilökohtainen työkalenterinsa kollegoille, jotta kaikki voivat seurata, mitä toisilla on meneillään. Kokousten, työtehtävien jne. näkyminen muille auttaa ymmärtämään, mitä kollegat puuhaavat. Se voi myös toimia kimmokkeena keskusteluihin, jotka muuten jäisivät kotona työskenneltäessä käymättä.

Venyttele kroppaasi ja lepuuta niskojasi taukojen aikana. Kotitoimistossa taukoja ei synny yhtä luontevasti kuin työpaikalla. Siksi nekin on syytä aikatauluttaa etukäteen.

Kotona työskenneltäessä kiusaus arkisten askareiden hoitoon, kuten ruoanlaittoon, siivoamiseen tai kaupassa käyntiin, kesken työpäivän voi olla suuri. Työajalla kannattaa kuitenkin keskittyä työntekoon ja antaa muiden asioiden odottaa. Muuten aika valuu käsistäsi, ja etätyöpäivästä voi tulla stressin lähde, kun yrität illalla paikata sen työajan, mitä pyykinpesuun kului päivällä.

Lopeta työnteko, kun työpäiväsi päättyy. Vältä työ- ja vapaa-ajan sekoittumista, sillä muuten et ole milloinkaan varsinaisesti töissä tai varsinaisesti vapaalla.