Oletko valmis hybridityön tuloon?

The guy is ready for the hybrid workplace

julkaistu

Kotona ja toimistossa työskentelyssä ei ole enää kyse joko–tai-valinnasta, vaan sekä–että-tilanteesta. Monia huolestuttavat tulevaisuuden hybridimuotoiseen työntekoon liittyvät seikat.

Tarvitsemme tulevaisuudessa eri työmuotojen yhdistelmiä, joissa osa työstä tehdään verkossa toimiston ulkopuolelta ja osa toimistossa. Se antaa mahdollisuuden järjestää työpäiväsi omien tarpeidesi ja mieltymystesi mukaan.

Norjalaisen henkilöstöhallinnon, johtamisen ja työelämän organisaation HR Norgen keväällä 2021 tekemästä tutkimuksesta ilmenee, että 86 prosenttia suhtautui myönteisesti kotona ja toimistossa työskentelyn yhdistämiseen.

Lukema antaa viitteitä myös siitä, että me emme ole ainoita, jotka miettivät paljon sitä, miten työpäivistä saataisiin hybridityössä mahdollisimman hyviä.


Etäsosiaalisuutta

Erityinen näkökohta on toimistotyön sosiaalinen puoli yhteisine lounaineen ja kahvihuoneessa tai -automaatilla syntyvine juttutuokioineen. Tulevaisuuden työpaikoista puhuttaessa tämän kanssakäymisen vaarantuminen herättää huolta.

HR Norgen tutkimuksen mukaan monet ovat huolissaan sosiaalisesta eristäytymisestä sekä hyvän yrityskulttuurin luomiseen ja eri työpisteiden väliseen yhteistyöhön liittyvistä haasteista.

Näin voit varmistaa, että toimistoon paluu sujuu hyvin

Verkkopalaverit ja verkkopohjaisten teknisten ratkaisujen, kuten vuorovaikutteisten valkotaulujen, avulla tehtävä yhteistyö voivat auttaa luomaan yhteisen toimiston vaikutelmaa. Steen Erik Navrbjerg Kööpenhaminan yliopiston työmarkkina- ja organisaatiotutkimuksen keskuksesta nostaa Berlingske-sanomalehdessä julkaistussa artikkelissaan esiin sen, että joustava työpaikka vaatii verkossa tapahtuvaa yhteistyötä helpottavia ratkaisuja, jotta huonon äänenlaadun, tökkivien verkkoyhteyksien ja värisevän näytönjaon kaltaisten asioiden aiheuttamalta ärtymykseltä voidaan välttyä.

Teknisten ongelmien ratkominen on nimittäin turhauttavaa, kun se vie aikaa asiasisältöihin syventymiseltä.

lataa kotitoimiston opas


Tehokkuus hybridityössä

Mitä saat aikaan työpäivän kuluessa? Vastaatko kenties sähköposteihin, hoidat muutaman asian tehtävälistalta ja peset koneellisen pyykkiä?

Imuroinnin ja pyykinpesun kaltaiset sijaistoiminnot ovat käden ulottuvilla silloin, kun päivän työpiste perustetaan ruokapöydän ääreen. Viime aikojen pitkät kotona työskentelemisen jaksot ovat kuitenkin osoittaneet, ettei tuottavuus ole se, mistä meidän pitäisi olla huolissamme. Kantar Gallup tutki tanskalaisyritysten työntekijöiden tuottavuutta PFA-eläkerahaston toimeksiannosta. Kävi ilmi, ettei tuottavuus suinkaan ole vähentynyt, vaan päinvastoin.

Kotitoimistossa aiheutuu vähemmän häiriötä esimerkiksi siitä, että kollegat piipahtavat kysymään yhtä sun toista. Työhön syventymiselle on siksi enemmän aikaa, ja se myös tehostaa työskentelyä.

Steen Erik Navrbjerg toteaa Berlingske-lehden artikkelissaan, että mitä paremmin työntekijät ja johtajat tuntevat toisensa entuudestaan, sitä paremmin myös etätyöskentely onnistuu.

Kun pomosi tuntee sinut ja työtapasi, hän tietää myös, että hoidat sinulle osoitetut tehtävät ilman, että sitä on tarpeen jatkuvasti seurata.

Tiimeissä saatetaan pitää tilannekatsauksia, joissa seurataan töiden etenemistä ja asetetaan uusia tavoitteita.

Sen sijaan, että työtä tehtäisiin perinteiseen tapaan valvotusti toimistossa kello 8–16, tulevaisuuden monimuotoisilla työpaikoilla luotetaan omaan ja kollegojen suoriutumiseen.


Näin onnistut hybridityössä

Jos työskentelee joka päivä eri paikassa, saattaa alkaa kaivata toimiston kahviautomaattia ja sähkösäädettävää työpöytää. Vaihtelevassa ympäristössä voi olla vaikea keskittyä työhön ja huolehtia hyvästä työskentelyasennosta, sillä etätyöjärjestelyissä työpöydät voivat olla hyvin monenlaisia.

Sinulle on ehkä tullut tavaksi vain avata kannettava tietokone ruokapöydän ääressä tai istahtaa kone sylissä kahvilan mukavalle sohvalle. Hyvää istuma-asentoa edistävien varusteiden raahaaminen mukana eri puolille joka päivä voi tuntua vaivalloiselta, vaikka sillä voisi välttää kipeät hartiat ja jäykän niskan.

Sen ei kuitenkaan tarvitse olla niin vaivalloista kuin miltä se kuulostaa. Ergonomia-asiantuntija Jarle Marheim neuvoo asettautumaan aina kunnolla paikoilleen, kun aloittaa työnteon. Paras tasapaino joustavuuden ja hyvän työasennon välillä saavutetaan hänen mukaansa silloin, kun ottaa ergonomisesti oikean istuma-asennon tavaksi.

Joustavan työpisteen ergonomian parantamiseen on saatavana monenlaisia varusteita, mutta oikeasti kunnollinen työpiste ei edellytä mitään valtavia investointeja. Monikäyttöisellä perusvarustuksella työpisteestä saa helposti toimivan ja ergonomisen niin toimistossa, ruokapöydän ääressä kuin kahvilassakin.

Lue myös tämä: Ovatko varusteesi kunnossa? Luo itsellesi joustava työpiste

Olet ehkä tehnyt etätöitä jo pitkään ja tiedät, miten saat työpäivästäsi kotitoimistossa eniten irti – tai kenties hybridityön haasteet tuntuvat sinusta ylitsepääsemättömiltä.

Riippumatta siitä, mitä ajattelet tulevaisuuden hybridityöstä, saat varustuksesta saman hyödyn: voit perustaa tarpeidesi mukaisen työpisteesi paikkaan, jossa työskentelet parhaiten.