Kipeät hartiat, jäykkä niska ja väsynyt selkä ovat tuttuja vaivoja monille toimistotyöntekijöille pitkäkestoisen näyttöpäätetyöskentelyn jälkeen. Onneksi hyvällä työasennolla ja oikealla varustuksella voidaan usein torjua ongelmia – siitä huolimatta, vaikka työpiste vaihtaisi paikkaa lähes päivittäin.
Perinteinen kiinteä toimistotyöpiste on varusteltu niin, että siinä on helppo työskennellä hyvässä asennossa.
Tilanne on toinen uusien joustavien työpisteiden kohdalla, kun työtä voidaan tehdä vaihtelevasti kotona ruokapöydän ääressä, lähikahvilassa ja toimiston jaetussa työpisteessä.
Se merkitsee tarvetta uusille varusteille.
Lue myös tämä: Ehkäise vammoja ja säästä rahaa: Ergonomisen työpisteen vaikutus
Ergonomisen työpisteen varustus on yksinkertainen
Ergonomisesti suotuisan työasennon kannalta joustava työpiste on monesti aivan eri juttu kuin kiinteä työpiste. Joustava työpiste on meille edelleen niin uusi asia, että istumme kasaan lysähtäneinä, niska kyyryssä ja väärässä kulmassa tietokoneen näyttöön nähden.
Syynä on yksinkertaisesti se, ettemme ole vielä varustaneet joustavaa työpistettämme ergonomisesti. Sen seuraukset voi tuntea kehossa kivistyksenä ja jäykkyytenä.
Onneksi oikealla varustuksella joustavan työpisteen ergonomiaa voi parantaa helposti, jotta vältät lihasjännitykset ja muut huonon asennon aiheuttamat ongelmat.
Ergonomia-asiantuntija Jarle Marheim korostaa, että laukkuun mahtuvalla perusvarustuksella työpöydästä saa helposti ergonomisen, sijaitsipa se sitten toimistossa, kotona tai kahvilassa.
Tärkeintä on kannettavan tietokoneen nostaminen oikealle korkeudelle, jotta ei joudu istumaan niska kyyryssä. ”Telineen käyttö kannettavan tietokoneen alla on tärkeää, ja jos siihen yhdistää ulkoisen näppäimistön ja keskihiiren, paljon on jo voitettu”, Marheim toteaa.
Lue myös tämä: Tämän vuoksi ergonomiseen hiireen kannattaa investoida
Ota ergonomisesti hyvä työasento tavaksi
Olet kenties joskus ajatellut tekeväsi jonkin pienen työhomman nopeasti ruokapöydän ääressä kotona, kun vain istahdat siihen hetkeksi. Mutta kuinka kauan voi istua epäergonomisesti vaaratta? Jarle Marheimin mukaan parasta olisi ottaa tavaksi istua aina ergonomisesti oikein.
Se, että vain hoitaa jonkin pikkuhomman nopeasti, ei oikeuta istumaan huonosti. Usein pikkuhomman hoitaminen nimittäin pitkittyy ja laajenee, ja tuletkin istuneeksi tuntikausia tai jopa koko päivän epäedullisessa kulmassa näyttöön nähden.
Jos otat tavaksesi asettautua aina kunnolla istumaan (oli hoidettava asia sitten kuinka pieni tahansa), olet jo monta askelta lähempänä ergonomisesti toimivaa työpistettä siitä riippumatta, teetkö töitä toimistossa, kotona vai kahvilassa cappuccinokuppi edessäsi.
Tiesitkö, että...
istuaksesi ergonomisesti oikein työssä ja välttääksesi niskan, hartioiden ja käsien ylikuormittumista käsivarsiesi pitäisi olla kehon sivuilla ja kämmenten kehon edessä.
Käsikirjoitukset, Tanskan fysioterapeutit 2008
Tee ergonomisuudesta helppoa
Voi kuulostaa vaivalloiselta ja raskaalta kuljettaa ergonomisen työpisteen varustusta aina mukanaan. Sitä sen ei kuitenkaan tarvitse olla.
”Monet luulevat asian olevan monimutkaisempi kuin se oikeasti onkaan. Usein juuri yksinkertaiset ratkaisut ovat parhaita”, Jarle Marheim toteaa. Hän painottaa, ettei joustavasta ja vaihtelevasta työpisteestä tarvitse tehdä monimutkaisempaa asiaa kuin se on. Oikean istuma-asennon löytäminen missä tahansa on oikeastaan yksinkertaista.
Kannettavan tietokoneen korokkeen, ulkoisen näppäimistön ja keskihiiren avulla voit asettautua työskentelemään minne tahansa käden käänteessä. Suuria varustepakkauksia ei siis tarvita.
Kannettavan tietokoneen korokkeen tai tuen avulla, ulkoinen näppäimistö ja hiiri riittävät ergonomisen istuma-asennon saavuttamiseen. Samalla varustus on mobiili ja helppo kopata kainaloon, jos vaihdat työpistettä lennossa.
Matkapakkaukseemme kuuluvat kannettavan tietokoneen teline, ulkoinen näppäimistö ja keskihiiri. Tutustu siihen täällä.
Joustavan työpisteen kolme tärkeintä:
- Laptop Riser tai Laptop Stand
- Ulkoinen näppäimistö, jossa mielellään negatiivinen kallistus
- Ergonominen hiiri, mielellään keskihiiri