Rasitusvamma: Rannekanava ja rannekipu

wrist pain

julkaistu

Rannekipu. Jotkut kokevat sitä nukuttuaan huonossa asennossa tai heiteltyään hiukan liian innokkaasti frisbeetä. Joillekin se voi kuitenkin tarkoittaa jotakin paljon huolestuttavampaa. Heille, jotka työskentelevät tietokoneella 8–10 tuntia päivässä käyttäen koko ajan hiirtä ja pakottaen ranteensa epäluonnollisiin asentoihin selvitäkseen päivän työtaakasta, rannekipu voi olla merkki pahimman painajaisen alkamisesta. Sen nimi on rannekanavaoireyhtymä.

Mikä on rannekanavaoireyhtymä?

Rannekanavaoireyhtymä eli käden keskihermon pinnetila on rasitusvamma, joka aiheuttaa puutumista, kihelmöintiä tai käden voimattomuutta. Se aiheutuu paineesta, joka kohdistuu käsivarresta tulevaan ja rannekanavan kautta käteen menevään keskihermoon. Koko päivän tietokoneella työtä tekevillä se voi aiheutua perinteisen hiiren käytöstä. Katso kättäsi, jolla pitelet hiirtä tälläkin hetkellä. Osoittaako kämmenesi alaspäin niin, että suoraan kämmenen alapuolella oleva ranteen osa lepää pöydällä? Vastaus on todennäköisesti kyllä. Se tarkoittaa, että sinulla on riski sairastua rannekanavaoireyhtymään. Huolissaan ei silti kannata olla, sillä rannekanavaoireyhtymä voi kehittyä hitaasti, ja jos varhaisiin oireisiin reagoidaan, se voidaan korjata ennen kuin tarvitaan äärimmäistä vaihtoehtoa eli leikkaushoitoa.


Lue lisää: Hiirikäsi ja rasitusvammat


Millaisia oireet ovat?

Rannekanavaoireyhtymällä on joitakin varhaisia oireita, joiden pitäisi olla toimistotyöntekijälle selkeä merkki siitä, että on aika tehdä muutoksia työasemaan:

  • Kämmenessä ja peukalossa tai etu- ja keskisormissa on polttavaa tunnetta, kihelmöintiä, kutinaa tai puutumista
  • Kädessä on voimattomuuden tunne ja/tai on vaikeaa pitää kiinni esineistä
  • Ilmenee iskun kaltainen tunne, joka liikkuu käsiä pitkin sormiin
  • Käsissä tuntuu kihelmöintiä, joka liikkuu käsivartta ylöspäin

Nämä oireet eivät kuulosta kovin miellyttäviltä. Tarkastellaan seuraavaksi, mikä aiheuttaa rannekanavaoireyhtymän ja miten sitä voidaan ehkäistä.

Kaikki mitä sinun tulee tietää työympäristöstä

Mikä aiheuttaa rannekanavaoireyhtymän?

Rannekanavaoireyhtymä aiheutuu yleensä muutamasta eri tekijästä. Toimistotyötä tekevän kannalta riskitekijöitä ovat:

  • Paineen kohdistaminen rannekanavaan pitämällä yllä ranteen alapuolelle kohdistuvaa painetta (esimerkiksi ranteen levätessä vaakasuorana pöydällä)
  • Toistuvat liikkeet ilman työskentelyasennon vaihtamista, esimerkiksi perinteisen hiiren käyttäminen kahdeksan tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa
  • Epämukavat asennot, ranteen kiertyminen ja puristava ote hiirestä. Nämä kaikki ovat, kuten varmaan jo arvasitkin, seurausta perinteisen hiiren käytöstä.

Hyvä uutinen on se, että ne kaikki voidaan välttää helposti, kunhan muistamme käyttää ergonomista hiirtä, pitää taukoja sekä venytellä pari kertaa päivässä.

Näin Contour erottuu muista valmistajista

Kun Contour Design perustettiin vuonna 1995, ainoa tavoitteemme oli kehittää hiiriä, jotka estävät tietokoneen käyttäjiä sairastumasta rannekanavaoireyhtymään sekä mahdollistavat siitä jo kärsivien ihmisten töihin palaamisen ja kivuttoman työskentelyn.

RollerMouse
RollerMouse on suunniteltu mahdollistamaan neutraali työskentelyasento, ja sen kaikki mallit tarjoavat käyttäjille lukuisia vaihtoehtoja asennon vaihteluun. Hiiriohjainta voi käyttää molemmilla käsillä ja vaihdellen eri sormilla. RollerMouse ohjaa käyttäjiä liikuttamaan hiiren osoitinta koko käsivarrellaan, jolloin rannetta ei tarvitse painaa pöytää vasten eikä se joudu kiertymään, mikä on rannekanavaoireyhtymän pääasiallinen aiheuttaja.

Unimouse
Säädettävyys on Unimousen tärkein ominaisuus. Käyttäjät voivat säätää hiiren rungon kulmaa 32 ja 70 asteen välillä, ja loivinkin kulma estää rannetta lepäämästä vaakatasossa pöydällä, jolloin rannekanava pysyy auki. Lisäksi rungon kulma ohjaa käyttämään koko käsivartta hiiren liikutteluun, jolloin vältetään ranteen kiertyminen ja vääntyminen, jotka voivat osaltaan aiheuttaa rannekanavaoireyhtymän. Täysin säädettävä peukalotuki on suunniteltu sopimaan täydellisesti kaikille käyttäjille. Sen ansiosta hiiriotteeseen tarvitaan huomattavasti entistä vähemmän puristusvoimaa, mikä parantaa ergonomiaa merkittävästi.

Lue lisää tuotteistamme sekä siitä, miten ne voivat auttaa ehkäisemään tai lievittämään tietokoneen hiiren käytöstä johtuvia kipuja ja epämukavuutta.