Useimmat meistä tietävätkin jo, mikä on pystyhiiri. Sen periaate kehitettiin jo 90-luvun alussa, ja vuosien varrella niiden suosio on kasvanut niin, että nykyään verkkokaupoissa on saatavilla lukuisia erityylisiä, -värisiä ja -muotoisia pystyhiiriä. Periaate on hyvin yksinkertainen: otetaan perinteinen hiiri ja muotoillaan se niin, että hiireen voi tarttua kättelyasennossa sen sijaan, että käden pitäisi levätä pöydällä vaakatasossa. Sitten kaikki hiiren käyttöön liittyvät vaivat katoavat kuin taikaiskusta. Mutta onko se niin yksinkertaista? Tutkitaanpa hiukan tarkemmin, miten pystyhiiret toimivat, ja ovatko ne todella paras pitkän aikavälin ratkaisu hiiren käyttöön liittyviin rasitusvammoihin.
Lähtökohtana pystyasento
Kaikki pystyhiiret pyrkivät ratkaisemaan ranteen ja kyynärvarren kipuihin liittyvän ongelman saman periaatteen avulla. Käsi käännetään pystympään asentoon, jolloin vältetään käsivarren sisäänpäin kiertyminen. Lisäksi tällöin käytetään kyynärvarressa eri lihasryhmää kuin tavallisesti. Hiirten valmistajat perustelevat omien tuotteidensa käden kulman paremmuutta kilpailijoihin verrattuna, mutta varsinainen ongelma on se, että kulma pysyy aina samana.
Fysioterapeutti Stuart Nottinghamin arvio Unimousesta
Staattinen tarkoittaa paikallaan pysyvää, liikkumatonta ja muuttumatonta. Pystyhiiret ovat staattisen otteen hiiriä, eli ne eivät tarjoa mahdollisuutta asennon vaihtamiseen. Kuten ehkä arvaatkin, se ei ole hyvä juttu. On totta, että useimmat hiiren käyttöön liittyvät rasitusvammat johtuvat asennosta, johon perinteiset tietokonehiiret pakottavat käden. On myös totta, että käden asennon vaihtaminen pystymmäksi lievittää perinteisten hiirien aiheuttamia välittömiä ongelmia. Se on tietysti hyvä, mutta silti on syytä kysyä, eikö yhden staattisen asennon vaihtaminen toiseen vain käynnistä mahdollisen seuraavan rasitusvamman syntymisen.
Onko pystyhiiri pikaratkaisu käden rasitusvammaan?
Työpaikalla tietokonetta ja sen syöttölaitteita tarvitaan päivittäin työtehtävien suorittamiseen. Työmäärä ei vähene. Onko staattinen pystyasento siis ratkaisu kaikkiin hiiren käyttöön liittyviin rasitusvammoihin? Vastaus on selkeääkin selkeämpi ei. Pystyhiiri voi ratkaista välittömän ongelman, mutta jos sama kuormitus vain siirretään eri lihasryhmälle, käyttäjät altistuvat useille muille hiiren käyttöön liittyville rasitusvammoille. Kyynärvarret voivat ylirasittua, sillä kaikki hiiren liikkeet lähtevät niistä. Myös peukalot altistuvat rasitukselle. Pystyhiiren muotoilu luo automaattisesti pinsettiotteen peukalon ja etusormen välille, minkä huomaa etenkin hiiren vasenta painiketta painettaessa. Tällöin peukalon tyvinivel voi ylirasittua, mikä voi aiheuttaa peukalon väsymistä ja kipua.
Staattinen vai vaihteleva asento
Miten ongelma sitten voidaan ratkaista aiheuttamatta uutta ongelmaa? Vastaus on yksinkertainen: asennon vaihtelun avulla. Contour Designin Unimousen rakenteen ansiosta käyttäjät pystyvät löytämään itselleen sopivimman asennon, mutta lisäksi se kannustaa heitä vaihtelemaan asentoa päivän aikana. Se on ikään kuin korkeussäädettävä työpöytä kädelle! Rakenne mahdollistaa hiiren kulman ja peukalotuen paikan muuttamisen milloin tahansa, jolloin käyttäjien kädet pysyvät rentoina ja hiiren liikutteluun käytetään jatkuvasti eri lihasryhmiä.
Pitäisitkö siis mieluummin kätesi samassa asennossa päivästä toiseen, vai haluaisitko hiiren, joka tarjoaa mahdollisuuden satoihin erilaisiin asentoihin ja siten estää väsymistä sekä kipuja? Valinta on vapaa.