Ehkäise vammoja ja säästä rahaa: Ergonomisen työpisteen vaikutus

corporate guy having neck pain at work

published

Toimistoergonomiaan panostaminen ei ole niin vaarallista (tai kallista), kuin monet uskovat – itse asiassa se voi auttaa säästämään rahaa.

Mitä teet ensimmäisenä työpaikalle saapuessasi? Laitatko takkisi naulakkoon? Keitätkö kupin kahvia? Käynnistätkö tietokoneesi?

Luultavasti avaat ensimmäisenä tietokoneesi. Ja vaikkei se olisikaan ensimmäinen tekemäsi asia, todennäköisesti teet sen ensimmäisten minuuttien aikana toimistoon saavuttuasi. Tietokoneella työskentely muodostaa nimittäin suuren osan monien työpäivästä, joten istumme koneen äärellä useita tunteja joka päivä.

Suuntaus on valitettavasti huono sekä keholle että taloudelle.

Lue lisää täältä: Tämän vuoksi ergonomiseen hiireen kannattaa investoida

Monet toimistotyöntekijät kärsivät nimittäin vaivoista tai jopa kivuista, jotka johtuvat tietokoneella työskentelystä.

Tanskassa vuonna 2019 tehty tutkimus osoittaa, että kaksi kolmesta toimistotyöntekijästä kokee työssään fyysistä kipua, kuten niska- ja rannekipua, ja että etenkin paikallaan istuminen tietokoneen ääressä sekä näyttöön, näppäimistöön ja hiireen liittyvät seikat rasittavat heidän kehoaan.

Tällainen rasitus voi aiheuttaa sairauspoissaoloja, eivätkä ne ole erityisen miellyttäviä kivuista kärsivälle sairastuneelle tai työnantajalle, joka joutuu ainakin osittain maksamaan laskun poissaolosta.

Ilmainen opas ergonomian muistilista
Onneksi ongelmaan on olemassa yksinkertainen ja halpa ratkaisu. Se vaatii vain muutoksia työskentelytapoihin ja sopivien välineiden hankkimista.

Viimeksi mainittu ei tosin ole kovin suuri kulu, jos sitä verrataan sairauspoissaoloon, joka maksaa yritykselle keskimäärin 1 300 euroa viikossa.

Ehkäise kipuja ennen niiden syntymistä

Ennen kuin ryntäät ostamaan kaikkia tarpeellisia välineitä, on huolehdittava hyvän ergonomian perusedellytyksistä.

Tiesitkö, että:
38 % kaikista sairauslomalle joutuvista on paikallaan istuvia toimistotyöntekijöitä.
Bedrifternes kostnader ved sykefravær, Sintefin raportti, 2011

Ensin on huolehdittava mahdollisuudesta pitää taukoja ja liikkua työpäivän aikana. Työpaikoilla voi esimerkiksi tehdä säännön, että kukaan ei saa tulla töihin, istua työpisteelleen ja työskennellä tiiviisti paikoillaan kahdeksan tunnin ajan – vaikka se näyttäisikin ahkeralta työnteolta.

Sellainen suhtautuminen tietokoneella tehtävään työhön ei enää käy. Pitkällä aikavälillä paikallaan istuminen ja toistuvien liikkeiden tekeminen aiheuttaa vaivoja tai kipuja. Niiden myötä sitoutuminen, tehokkuus ja työtyytyväisyys laskevat.

Lue Davidin kertomus siitä, kuinka kivut estivät häntä tekemästä työtään: ”Ongelmat katosivat heti”

Työasennon vaihtelu on tärkeää, ja toivomme mahdollisimman monen ottavan sen ohjenuorakseen työpaikoilla.

Lue lisää yleisergonomiasta täältä.

Työpisteen varusteet

Kun perusedellytykset ovat kunnossa, on aika tarkastella, millä tavoin työpisteestäsi saisi mahdollisimman ergonomisen.

ergonomisen työpisteen viisi pääelementtiä
Useimmilla työpaikoilla on jo huolehdittu siitä, että ergonomiseen työtuoliin, sähkösäädettävään työpöytään ja näyttöön liittyvät seikat ovat kunnossa. Sen sijaan näppäimistön ja hiiren kohdalla on vielä paljon puutteita.

Se on valitettavaa, sillä ergonomiset ratkaisut vähentävät kehon rasitusta, jolloin myös ylirasituksesta johtuvien vammojen riski vähenee.

Patologi Eduardo Alcaraz Marteosin meneillään oleva tutkimus (2021), jossa vertaillaan lihasaktiivisuutta erilaisten hiirten käytön yhteydessä, osoittaa muun muassa, että ohjaustangolla varustetun keskitetyn hiiren käyttö vaatii vähiten lihasaktiivisuutta verrattuna yhdeksään muuhun erityyppiseen hiireen.

Harvardissa vuonna 2015 tehty tutkimus osoitti myös, että RollerMousea käytettäessä käden asento oli neutraalein ja sormia tarvitsi venyttää vähiten. Lisäksi se vaati huomattavasti vähemmän kyynärvarren ojentajalihaksen aktiivisuutta.

Hyvässä näppäimistö- ja hiiriergonomiassa kädet saavat kirjoittaessa olla luonnollisessa asennossa siten, että näppäimistön kallistus on negatiivinen, jolloin käsiä ei tarvitse taivuttaa ylöspäin näppäilyä varten. Hiiren sijaitessa suoraan kehon edessä, sitä voidaan käyttää molemmilla käsillä eikä käsivarsia ja hartioita tarvitse siirtää toistuvasti epäluonnollisiin asentoihin.

On siis hyvä idea vaihtaa vanha hiiri ergonomiseen malliin, jos haluat lievittää kipuja tai ehkäistä niiden syntymistä. Investoinnilla voit ehkäistä ja jopa täysin välttää harmilliset ja kalliit hiiren käytöstä johtuvat sairauspoissaolot.

Katso, sopisiko jokin tuotteistamme sinulle, ja kokeile sitä ilmaiseksi 14 päivän ajan ilman sitoumuksia.