Kihelmöikö pikkusormesi tai onko sinulla kipuja kyynärvarressa ja kyynärpäässä? Kyynärhermosi voi olla vaurioitunut

professional office worker stretching arms and hands

published

Kyynärhermopinne, rannekanavaoireyhtymä, jännetuppitulehdus ja hiirikäsi. Vaivoilla on monia eri nimiä, mutta ne kaikki aiheuttavat epämukavuuden tunnetta, joka voi tehdä toimistotyöstä vaikeaa ja kivuliasta.

Jos on kerran joutunut kokemaan työntekoa vaikeuttavaa kipua ja epämukavuuden tunnetta käsissä, käsivarsissa, hartioissa tai selässä, on valmis tekemään kaikkensa, jotta sama ei toistuisi. Onneksi vaivoja voidaan ehkäistä monin eri tavoin.

Lisätietoa kyynärhermopinteestä ja hiirikädestä sekä niiden ennaltaehkäisystä on tässä oppaassa.

Vinkkejä hiirikäden ennaltaehkäisyyn. Mikä on hiirikäsi? Ja miten voin lievittää sen oireita?


Hoito

Jos sinulla on todettu rasitusvamma, useimmat kiropraktikot, fysioterapeutit ja lääkärit suosittelevat hoitoja, jotka voivat lievittää kipuja ja joissakin tapauksissa hoitaa vammoja. Mutta joissakin tapauksissa hoidot ovat pitkäkestoisia ja vaativia, ja työnteko niiden aikana voi toisinaan olla kivuliasta. Tällaisissa tapauksissa voi olla hyvä ajatus tutkia saatavilla olevia apuvälineitä. Ehkä tarvitset apua työpisteesi ergonomian parantamiseen sekä sellaisten tuotteiden valintaan, jotka auttavat lievittämään kipeytyneiden paikkojen ylirasitusta.

Lisätietoja hyvästä toimistoergonomiasta on täällä.

Harjoitukset

Tietyt harjoitukset voivat myös auttaa rentouttamaan ja kehittämään lihaksia. Ne valitaan sen mukaan, mitkä lihakset ovat ylirasittuneet. Useimmat fysioterapeutit pystyvät tarjoamaan tällaisia harjoituksia, joista voi olla paljon hyötyä.

Voit katsoa lisää harjoituksia YouTube-kanavamme Be Active -soittolistalta.

Ennaltaehkäisy

Jos haluat ennaltaehkäistä toimistotyöhön liittyviä kipuja ja väsymistä, suosittelemme tarkastelemaan käyttämiäsi työvälineitä sekä työympäristösi ja työpisteesi ergonomiaa.

Lue myös blogipostauksemme ”Miten työympäristö, työalue ja työpiste liittyvät toisiinsa – ja miksi ne kaikki ovat tärkeitä työympäristön kehittämisen kannalta”

Kotitoimistossa ergonomisen työpisteen luominen voi olla vaikeaa, mutta muutaman vinkin avulla voit parantaa työpäiväsi laatua.

  • Kiinnitä huomiota siihen, kuinka kauan työskentelet samassa asennossa.
  • Vaihda työskentelyasentoa päivän aikana (vaihda käyttämääsi tuolia ja pöytää, käytä eri hiirtä).
  • Pidä tauot muualla kuin tietokoneen ääressä.Voit myös kävellä tai istua sohvalla puheluiden aikana.


Työvälineet

Hiiri ja näppäimistö ovat osoittautuneet merkittävimmiksi toimistotyöntekijöiden kipujen ja rasitusvammojen aiheuttajiksi. Joten vaikka et olisikaan joutunut kärsimään yksipuoliseen ja toistuvia liikkeitä sisältävään työhön liittyvistä vaivoista, ergonominen hiiri voi auttaa ehkäisemään rasitusvammoja ja muita kehon jännityksiä, jotka voivat pitkittyessään aiheuttaa ongelmia.

RollerMouse on keskitetty hiiri, joka on kehitetty yhteistyössä ergonomia-asiantuntijoiden kanssa tarjoamaan mahdollisuuden työskennellä juuri sinun kehollesi parhaiten sopivalla tavalla. Koska RollerMouse sijaitsee näppäimistön keskikohdalla, työskentelyasennosta tulee automaattisesti ergonominen. Näin voidaan ehkäistä tavallisen hiiren käyttöön liittyvää käsien ylirasittumista ja vääntymistä. RollerMouse tarjoaa ratkaisun, jossa on mahdollista käyttää molempia käsiä neutraalissa ja rennossa asennossa lähellä kehoa. Tällöin voidaan välttää epäluonnollinen ote hiirestä ja rasitus jakaantuu tasaisesti molemmille käsille.

Tutustu keskitettyjen hiirten valikoimaamme täällä.

Vaikka käyttäisitkin perinteistä yhden käden hiirtä, rasitusvammojen syntymistä voi ehkäistä muutamin eri tavoin. Käden rasittumisen ja väsymisen välttämiseksi on tärkeää, että hiiri sopii täydellisesti käteesi, tarjoaa tarpeeksi tukea ja on mukava käyttää. Otteen on oltava rento eikä sormien tulisi koukistua liikaa, sillä se voi ylirasittaa kättä ja rannetta ja aiheuttaa vammoja. Yhden käden hiirtä käytettäessä kaikki hiirellä suoritettavat tehtävät tehdään samalla kädellä, joten tällöin on erityisen tärkeää, että hiiri sopii käyttäjälle ja tarjoaa mahdollisuuden vaihdella käden asentoa.

Tutustu yhden käden hiirten valikoimaamme täällä.